1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Pontszám 5.00 (13 Szavazaból)

Láttam egy műsort a tévében, ami Saddam Hussein életét mutatta be. Érdekes volt megtudni nevének jelentését: „az, aki szembeszáll.” A műsorvezető rávilágított, hogy Saddam egész életében ennek megfelelően élt.

Anyja már terhessége alatt meg akart tőle szabadulni, úgy, hogy a hasát a falnak ütötte. Saját életének is megpróbált véget vetni, hogy a gyermek vele együtt pusztuljon el. Még meg nem született gyermekét, egy nemkívánatos betolakodónak látta.

Megfigyelhetjük a történelemben is, hogy a nevek jelentőséggel bírnak, és sokszor meghatározzák viselőjük viselkedését. Jákob neve „csalót” jelent és ennek megfelelően is élt, egészen az Úr angyalával folytatott harcáig, amikor is szó szerint megtört. Ezen a ponton a nevét Isten Izraelre változtatta, ami annyit tesz, hogy „Isten harcosa.”

Amikor Krisztus belépett ebbe a világba, az angyal ezt mondta Máriának: „Nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét annak bűneiből” (Máté 1:21). Istennek fontos volt a „Jézus” név.

Amikor Jézus elmondta Péternek, hogy milyen szolgálatot akar rábízni, rögtön a nevét is megváltoztatta: „Boldog vagy, Simon, Jóna fia… Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy…” (Máté 16:17-18)

Milyen névvel ruháztak fel téged ebben a földi világban? Most nem arra a névre gondolok, amit a születésedkor kaptál, hanem arra, amit a családod, a társaid, a tanáraid és mások adtak neked akár kimondva, akár kimondatlanul.

Néhányan például olyan neveket viselnek, hogy „Nemkívánatos”, vagy „Nem szeretetreméltó.” Mások titokban olyan nevet hordanak, ami a szégyennel áll összefüggésben. Néhányan mélyen belül úgy gondolják, úgy hívják őket, hogy „Csúnya”, vagy „Jelentéktelen”.

Most gondolkodj el egy kicsit, vajon mi lehet a kimondatlan neved, mit aggattak rád életed meghatározó szakaszában?

A kegyelem evangéliuma jó hírrel szolgál a nevünkkel kapcsolatban. Nem az vagy, akinek sokan hívnak. Isten kedves, becéző szavakkal szólít meg téged, mint például: „Szemem fénye”, „Kedvesem”, „Gyermekem”, „Szerelmesem”, „Barátom”, „Menyasszonyom”. Lapozd fel a Bibliát, és meglátod, hogy Isten egyetlenegyszer sem illet negatív névvel.

Rajong érted. Most, hogy tudod ezt az igazságot, állj meg egy pillanatra. Kérdezd meg Istentől, milyen néven szólít meg ma téged. A Szent Szellem kinyilatkoztatja számodra, mennyire szeret Isten, és milyen különleges vagy számára.

Különleges nevet tartogat számodra. Vedd magadra, és élj annak megfelelően.

Steve McVey

Magyar fordítás: ahitatok.hu