Friss gondolatok

Ő véghezviszi a tervét

Az első karácsony más volt, mint amiről Mária álmodozott? Igen. A meglepetés terhesség, a hirtelen…

Bővebben ...

Isten gyengéd szeretettel viseltet irántad

„hogy megmutassa az eljövendő korszakokban kegyelmének mérhetetlen gazdagságát irántunk való jóságából Krisztus Jézusban.” (Efezusi 2:7)

Bővebben ...

Segítség a szükség idején

„Ha pedig Jézus a Főpapunk, akkor bátran és bizalommal lépjünk oda az Atya-Isten kegyelmének Trónjához!…

Bővebben ...

Új kezdet

Ugye nagyszerű lenne, ha mindig újra tudnánk kezdeni a dolgokat, ha szükséges. Ahelyett, hogy bent…

Bővebben ...

A szeretet mindig védelmez

„Az Úristen pedig bőrruhát készített az embernek és feleségének, és felöltöztette őket.” (1 Mózes 3:21)…

Bővebben ...

Tettrekész együttérzés

„Amikor az Úr meglátta az asszonyt, megszánta, és így szólt hozzá: "Ne sírj!"” (Lukács 7:13)…

Bővebben ...

Isten dicsősége a teljes életet élő ember

„Isten dicsősége a teljes életet élő ember.” (Szent Iréneusz) Amikor először bukkantam rá erre az…

Bővebben ...

Isten tolmácsa

Amíg Brazíliában éltünk, előfordult, hogy tolmácsolnom kellett, amikor vendégelőadó érkezett. A hallgatóság előtt állt az…

Bővebben ...

Égj, de ne égj ki

„Ezért ügyeljetek arra, hogyan éltek! Ne legyetek ostobák, hanem bölcsek!” Efezusi 5:15

Bővebben ...

Ajánlata számodra

„Én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet!” (János 10:10, EF)

Bővebben ...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Pontszám 4.71 (7 Szavazaból)

Különböző elvárásokkal lépünk a kapcsolatainkba, és mércéket állítunk a másikkal szemben. Amikor az emberek nem felelnek meg ezeknek, akkor csalódottá és frusztrálttá válunk. Könnyű kijönni az emberekkel, amikor minden nagyszerűen megy, és mások úgy cselekszenek, ahogy elvárjuk tőlük. De mi történik, ha valami elromlik a kapcsolatban, megbántanak, vagy olyasmit mond a másik, amit nem kellett volna.

Lehet, hogy a férjedtől nem kaptad meg az elismerő szavakat, amire vágytál, vagy a barátod mindig elkésik, pedig nagyon jól tudja, hogy a pontosság számodra milyen fontos. Ha nem vigyázunk, akkor könnyen elkezdünk a be nem töltött elvárásokra és a csalódásokra koncentrálni, ami hatással lesz a hozzáállásunkra, majd pedig az egész kapcsolatra.

Ennek nem kell így lennie, ha reális elvárásokat támasztunk. Ha teret adunk másoknak, hogy emberek legyenek, akkor sok szívfájdalomtól kíméljük meg magunkat. Fogadjuk el azt a tényt, hogy senki sem tökéletes, és még a legjobb emberek is elbuknak néha. Ha másoktól várjuk, hogy boldoggá és elégedetté tegyenek minket, akkor nagyot foguk csalódni. Ez a saját felelősségünk! Gyakran a házastársunktól várjuk, hogy felvidítson, amikor magunk alatt vagyunk, vagy azt hogy mindig szeretetteljes és kedves legyen. Elvárjuk, hogy a főnökünk mindig megveregesse a vállunkat, amikor keményen dolgozunk, és hogy a barátaink mindig a rendelkezésünkre álljanak. Ezek teljesen irreális elvárások. A tökéletes házastárs nem létezik, csakúgy, mint a tökéletes főnök és barát sem. Sok csalódástól kímélnénk meg magunkat, ha megértenénk, hogy bármennyire is szeretjük a másikat, és ő is bármennyire szeret minket, lesz olyan, hogy nem felel meg az elvárásainknak, és valamilyen módon megbánt. Előfordul, hogy éppen azok, akik a legközelebb állnak hozzánk, észre sem veszik, hogy megbántottak, vagy egyszerűen nem érzékenyek a szükségeinkre. Ezért kell az Istentől kapott belső erőre támaszkodnunk. Senkitől nem várhatjuk, hogy meggyógyítsa a sebeinket és betöltse a legmélyebb szükségeinket. Egyedül Isten képes arra, hogy tökéletes szeretetével meggyógyítson minket és betöltse a szükségeinket.

Amikor Jonathan fiúnk kicsi volt kapott egy hörcsögöt, amivel nagyon sokat játszott és mókázott. Egyszer azonban, amikor Hörcsi nem volt játékos kedvében megharapta Jonathant. Jonathan nagyon meglepődött, és nagyot csalódott kis barátjában. Attól kezdve igencsak távolságtartó lett vele szemben. Akárhányszor a hörcsögre nézett, mindig az jutott eszébe, amikor megharapta. Jonathan annyira a hörcsög harapására koncentrált, hogy elfelejtette, milyen jókat játszott és mókázott vele korábban. Már egyáltalán nem szerette a hörcsögöt! Végül el kellett ajándékoznunk Hörcsit.

Milyen sokszor látjuk ugyanezt a kapcsolatainkban. Valaki belép az életünkbe, és nagyon megkedveljük. Nagyon jól érezzük magunkat az új barátunk társaságában, de egyszer csak tesz valamit, amivel csalódást okoz. Mivel nem felelt meg az elvárásainknak, elkezdünk személyiségének a negatív részleteire koncentrálni. Nem kell sok idő és már tisztában vagyunk minden rossz tulajdonságával és arra a döntésre jutunk, hogy erre az emberre nem érdemes több időt és energiát pazarolni. Lehet ez egy régi barát, vagy családtag, akit már régóta kedvelünk, de aztán megbánt az illető, mint Jonathant a hörcsöge és egyszerűen nem tudjuk magunkat túltenni rajta. Minden alkalommal, amikor az illetőre nézünk, újra átéljük a fájdalmat, amit okozott, és a szívünkben falakat emelünk vele szemben.

Azt mondja a Biblia, hogy „a szeretet nem rója fel a rosszat”. Ha nem vigyázunk, minden bántást elraktározunk a fejünkben, és minden újabb sértést és csalódást hozzáadunk a listához. Ha újra előjön egy probléma, akkor a fejünkben lévő magnó automatikusan bekapcsol: „Hát már megint ugyanaz a dolog”. Azután hangosan el is mondjuk a listát, miközben az elménkben újraéljük, egészen addig, míg teljesen frusztráltak és boldogtalanok leszünk.

Törölnünk kell ezeket a listákat a fejünkből. Az egyetlen módja ennek a megbocsátás. Isten megbocsát nekünk és azt akarja, hogy mi is megbocsássunk másoknak. Gyakran kell tiszta lapot adnunk, és meg kell hoznunk a döntést, hogy nem ragaszkodunk a sértéshez, és nem hagyjuk, hogy mérgezze az életünket. Nem azt mondom, hogy hagyjuk, hogy lábtörlőnek nézzenek, vagy átgázoljanak rajtunk. Viszont nem várhatjuk el, hogy jó kapcsolataink legyenek, ha irrealisztikus elvárásokat támasztunk másokkal szemben.

Ha jó kapcsolatokat szeretnénk, akkor ne a másik hibáira összpontosítsunk, hanem a jó tulajdonságaira. Amikor olyat tesz, ami irritál, azonnal emlékeztessük magunkat a vele kapcsolatos jó dolgokra.

Ahhoz, hogy reális elvárásaink legyenek, meg kell értenünk, hogy mire számíthatunk a másik embertől. Lehet, hogy a másik soha nem kapott szeretetet, bátorítást vagy támogatást gyerekkorában, és ezért nem is tudja ezeket tovább adni. Nem várhatunk el olyan dolgokat emberektől, amikkel nem rendelkeznek. A legtöbb esetben, ha látod, hogy valami hiányzik a kapcsolatból, csak nézz magadra, mert valószínűleg te rendelkezel a szükséges dologgal. Te hordod magadban a változás magját. Ha több bátorítást szeretnél a kapcsolatodban, te légy a bátorító. Ha több szeretetet és gyöngédséget szeretnél az otthonodban, akkor te mutasd ki ezeket szeretteid felé. Egy kapcsolatban nagyban meghatározza az amit te adsz, azt amit remélsz, hogy kapni fogsz.

Victoria Osteen

Magyar fordítás: ahitatok.hu

A Karácsony üzenete

A Karácsony valódi üzenete

Részlet
Lukács evangéliumából
Lk. 2:1-20.

Feliratkozás

E-mail értesítés a legújabb írásokról.

Feliratkozás után, biztonsági okokból egy megerősítő e-mailt küldünk, a véglegesítéshez szükséges információkkal! Ha nem kapna megerősítő e-mailt, kérjük ellenőrizze spam fiókját, vagy írjon nekünk a Kapcsolat menüponton keresztül. Az egy hónapnál régebbi, nem véglegesített feliratkozásokat töröljük.

Napi Ige


“Én vagyok a szõlõtõ, ti a szõlõvesszõk: A ki én bennem marad, én pedig õ benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek. Abban dicsõíttetik meg az én Atyám, hogy sok gyümölcsöt teremjetek; és legyetek nékem tanítványaim.”

János 15:5,8

Áhítatok.hu QR-kód

Áhítatok.hu

Keresés a Bibliában

Bibliavers pl: János 3:16 vagy a keresett szó.A Facebookon

Új hozzászólások

 • Köszönöm mennyei Apukám, hogy olyan ...

  Bövebben...

   
 • Ez a kedvencem. Nagyon bátorító.

  Bövebben...

   
 • Igen köszönöm Atyám, hogy jöhetek hozzád ...

  Bövebben...

   
 • Dicsőség néked Istenünk, Fiad nevében ...

  Bövebben...